Piloot worden: hoe bereid je je daar goed op voor?

Wil jij piloot worden, dan gaat hier natuurlijk een opleiding aan vooraf. Het is natuurlijk niet zo dat je net als bij je rijbewijs direct aan de slag kunt. Om je een idee te geven wat er allemaal bij komt kijken en hoe jij je daar goed op voor kunt bereiden, hebben we een aantal tips voor je. Daarnaast vertellen we je ook uitgebreid aan welke eisen je moet voldoen, zodat een idee hebt wat je te wachten staat op het moment dat je wilt beginnen met de opleiding tot piloot.

Aan welke eisen moet je allemaal voldoen.

De belangrijkste eisen waar je als piloot aan moet voldoen voordat je je kunt inschrijven voor de opleiding tot piloot, is allereerst dat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Daarnaast dien je te bezitten over de nationaliteit horend bij het land waarin je de opleiding wilt volgen en daarnaast dien je ook de taal zowel in woord- als geschrift perfect te beheersen. Voldoe je aan al deze eisen, dan kun je verder met de volgende voorwaarden waar je lichamelijk en medisch aan moet voldoen

Waar moet je lichamelijk aan voldoen als piloot?

Voordat je piloot kunt worden, is niet alleen je leeftijd of nationaliteit van belang, maar ook de juiste lengte. Zo mag je niet kleiner dan 157,5 cm zijn en niet groter dan 203 cm. Val je hier binnen, dan hoef je je tot nu toe nergens zorgen over te maken. De ogen zijn natuurlijk als piloot niet geheel onbelangrijk. Je mag een bril dragen of lenzen in hebben, maar deze mogen niet meer groter zijn dan -6 of +5. Is dit wel het geval, dan kan er eventueel door middel van een extra test een uitzondering worden gemaakt.

piloot wordenDe juiste vooropleiding

Is lichamelijk alles in orde, dan is het zaak om te zorgen dat je over de juiste papieren beschikt. De vooropleiding is dus ontzettend belangrijk. Je dient te beschikken over een havo diploma met minimaal wiskunde B, natuurkunde en ook Engels. Ook je Vwo-diploma volstaat met dezelfde genoemde eisen echter mag je ook enkel het overgangsbewijs met de juiste vakken naar het laatste, dus examenjaar bezitten. Aso/tso diploma met minimaal wiskunde, fysica en ook Engels zijn verplicht.

De opleiding tot piloot

Zoals je kunt zien, dien je aan ontzettend veel eisen te voldoen. Logisch, piloot worden is natuurlijk niet zomaar iets. Toch kan het heel goed zijn dat je ondanks dat je niet volledig aan bovenstaande voorwaarden voldoet toch aanspraak kunt maken op het starten van de opleiding. Het is dus altijd verstandig om bij twijfel het opleidingsinstituut te bellen en de situatie in een persoonlijk gesprek uit te leggen. De kans is dan namelijk vele malen groter dat je eventueel bij het ontbreken van één van bovenstaande zaken of niet volledig voldoet in een persoonlijk gesprek extra toelichting kunt geven. Het is dus altijd aan te raden om eerst in contact te komen, voordat je het zomaar opgeeft. Vooral wanneer het je droom is, dan laat je dit natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.