Drie tips voor piloten om lange vluchten goed te overleven

Voor wie wel eens heeft gevlogen weet waarschijnlijk dat er in een cockpit altijd twee piloten aanwezig zijn. De ene piloot zorgt ervoor dat de communicatie tussen het vliegtuig en de verkeersleiding wordt verzorgd en de andere piloot bestuurt het vliegtuig. Vooral wanneer de vluchten wat korter zijn zal het doorgaans niet zo erg spannend zijn. De automatische piloot zal overigens vaak het grootste deel van het vliegen voor haar rekening nemen. Wel wordt het een ander verhaal wanneer er bijvoorbeeld door drukte moet worden uitgeweken van de vooraf vastgestelde route. Kortom, het is dus meer dan alleen stijgen en landen.

piloten lange vluchtenHoe zit dat met lange vluchten?

Wanneer een piloot een lange vlucht heeft, dan zal dit doorgaans een stuk saaier zijn, dan wanneer het een korte vlucht is. Helemaal wanneer het om enkele duizenden kilometers over bijvoorbeeld zee gaat, dan doe de automatische piloot in de meeste gevallen 80 procent van het werk. Maar wat doen de piloten in deze tijd om ervoor te zorgen dat ze toch iets te doen hebben? Enkele uur voor je uit zitten staren is natuurlijk ook niet plezant. Om je een idee te geven, hebben we enkele tips voor piloten tijdens een lange vlucht.

Kletsen met elkaar

Omdat piloten altijd met z’n tweeën zijn, is het natuurlijk ideaal om even gezellig met elkaar te kletsen. Ook komt er vaak regelmatig even iemand van de bemanning langs om een praatje te maken. Zo kunnen ze in de tussentijd de tijd overbruggen en kunnen ze om de paar minuten even alle meters in de gaten houden om te kijken of alles nog goed gaat en er niet bijgestuurd hoeft te worden.

Slapen

Vooral tijdens lange vluchten is de kans natuurlijk aanwezig dat je in de nacht moet vliegen. Ook een piloot is natuurlijk mens en heeft zo z’n slaap nodig. Zo doen veel piloten tijdens een lange vlucht even de ogen dicht. Uiteraard niet allebei, maar wisselen ze elkaar af. Vooral op langere vluchten gaat er daarom vaak ook nog een derde piloot mee. Wanneer dan één van de piloten gaat slapen, is er altijd een tweede piloot aanwezig mocht de eerste piloot iets overkomen. Ook kan het dus zijn, wanneer alle drie de piloten wakker zijn er even iemand door het vliegtuig wandelt om de benen te strekken.

Spelletje spelen

Ook voor piloten is een lange vlucht soms saai. Net als de passagiers dienen ook de piloten de tijd te overbruggen. Vooral wanneer het een relatief rustige vlucht is, is het natuurlijk wel zo prettig dat ze iets te doen hebben. Zo kiezen ze er vaak voor om een spelletje te spelen. Dit kan met elkaar, maar ook alleen op bijvoorbeeld de telefoon of op een tablet die hier voor voorzien wordt. Op deze manier gaat de tijd een stuk sneller en hoeven ze zich niet te vervelen. Ook hier zullen ze de meters uiteraard goed in de gaten blijven houden, zodat ze direct in kunnen grijpen wanneer dit nodig is.